logo   Gowens A/S

Forebygg brann !

Nedenfor vil du få noen tips om forebygging av brann. Det oppstår stadig nye "trender" for hvordan mange branner starter. Trenden vi de siste årene har sett øke i omfang er blandt annet bærbare PC'er og nettbrett som blir brukt som TV på sengen. Spesielt bærbar PC avgir mye varme og noen ganger nok til å antenne sengetøy. Telefoner og annet utstyr som lades "over natten" og som ligger nært brennbart materiale er også en økende årsak til brann. Noen har for vane å legge mobiltelefonen under puten for å kjenne vibreringen hvis noen ringer eller sender melding. Dette er også en økende årsak til branntilløp.

 

Termostatstyrte produkter

Brødristere, kaffetraktere, vaffeljern, eggkokere, vannkokere, hårtørkere etc. har en innebygget termostat som kan svikte. Når termostaten svikter kan apparatet selvantenne. Trekk derfor alltid ut kontakten når slike apparater ikke er i bruk.

 

Bærbar PC

En bærbar PC blir veldig varm ved bruk. La den aldri ligge på brennbart materiale (som f.eks. dyner eller tepper), og sørg for at den får kjøling (trekke til seg luft). Å sovne med en PC på fanget kan føre til alvorlige brannskader.

 

 

Nattmat

Det kan være godt med en matbit når man kommer hjem på kvelden / natten. Faren er at man sovner mens maten står på ovnen. Dette er en vanlig årsak til alvorlige branner. Spis kald mat, eller anskaff en komfyrvakt.

 

 

Nettbrett og mobiltelefoner

Nettbrett og mobiltelefoner kan bli svært varme under lading. Sørg for at disse apparatene ikke er i nærheten av brennbart materiale når de lades. Lad aldri om natten eller når apparatene ikke er overvåket.

 

Elektriske artikler som lamper etc.

Elektriske artikler i handelen har varierende kvalitet. Ofte er det sammenheng mellom pris og kvalitet. Kjøp alltid elektriske artikler fra en seriøs forhandler som du stoler på.

 

 

"Sparepærer"

Lysdiodelamper (LED) og "pærer" er blitt svært populære med sitt lave strømforbruk. Selve "pærene" blir ikke varme, men kretskortet bak lysdiodene (LED) kan bli særdeles varme. Dette reduserer levetiden til "pæren" og øker faren for brann. Kjøp LED pærer av et anerkjent fabrikat som du har tillitt til. Her er det stor forskjell på kvaliteten.

 

Når det er tørt utendørs

Vær forsiktig med sigaretter,engangsgriller og annen varme når det er tørt ute. Det skal veldig lite til for å skape en stor brann når det er tørt. Brann starter ofte fordi man "trodde" at grillen var slukket.

 

Brannfarlige væsker

Propan er en gass når den kommer ut av beholderen, men i beholderen har den væskeform. Propanbeholdere og annen tilsvarende brannfarlig væske må aldri oppbevares innendørs. Oppbevar det i boden, garasjen, balkongen eller andre trygge steder ute. Dette gjelder også små beholdere for "tur-bruk".